Węgierskie naleśniki z tego przepisu wychodzą lekkie i puszyste. Koniecznie zapisz przepis na ciasto. Tak dobre, że jem bez nadzienia

Węgierskie naleśniki to idealny pomysł na obiad, a także kolacje czy też śniadanie.

Można je serwować z ulubionymi dodatkami, jak np. dżem, śmietana, powidła, a nawet z kurczakiem bądź warzywami. W smaku są one niezwykle lekkie, puszyste, a co ważne – proste w wykonaniu!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • cukier do smaku,
  • odrobina soli,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać pokruszone drożdże i zalać je do poły mleka, a następnie wymieszkać. Białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

Do drugiej miski wsypać żółtka i dodać do nich drożdże z mlekiem, a potem resztę mleka naprzemiennie z mąką. Później wymieszać wszystko delikatnie za pomocą szpatułki z pianą z białek.

Ciasto odstawić na ok. 15 minut. W między czasie na patelni rozgrzać olej i wylewać odrobinę ciasta, a by przykryć nim patelnię. Piec z obu stron.

error: Treść zabezpieczona !!