Duszona wołowina z sosem jogurtowym, pieczarkami i cebulą to wspaniałe danie na duże przyjęcia. Przepis.

Jak zrobić soczyste duszone mięso. Gospodyni wyjaśnia.

Jeszcze lepsze posiłki rodzinne są możliwe. Duszona wołowina może być świetnym sposobem na urozmaicenie rodzinnego posiłku. Po zanurzeniu w kremowym sosie jogurtowym, mięso staje się delikatne i pyszne. Dodatek grzybów wzmacnia smak i dodaje bogatego aromatu.

Nie musisz wybierać tylko pieczarek. Można wykorzystać wszystkie sezonowe grzyby, nawet popularne kurki. Świeże składniki to podstawa. Danie to można podawać z gładkim puree ziemniaczanym, makaronem lub ryżem.

Potrzebne składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 g masła
  • 600 g wołowiny
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki musztardy
  • Przyprawy: Sól, Tymianek – do smaku
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Jak przygotować:

W dużym rondlu rozgrzej masło. W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i grzyby. Gotuj do uzyskania złotego koloru.

Wymieszaj mięso mielone i pieczarki z podsmażoną cebulą. Gotować przez 10 minut. Dodać wodę, musztardę i koncentrat. Doprawić tymiankiem. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodać mleko i jogurt. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

Ciesz się delikatnym, pysznym mięsem wraz z ulubionymi warzywnymi dodatkami, tworząc wspaniały rodzinny posiłek.