Wyśmienita sałatka z marchewki, którą możesz podać do obiadu lub jako oddzielne danie to doskonały pomysł na bombę witaminową. Przepis.

Sałatka z tartej marchewki to najbardziej pożywna bomba witaminowa, jaką możemy sobie przygotować. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze wyjątkowo smaczna.

Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Niejednokrotnie w polskich domach spożywana jest jako samodzielne danie, na przykład w postaci drugiego śniadania lub podwieczorka. Równie często występuje jednak jako dodatek do obiadu lub kolacji. Jej dużym plusem jest mała liczba składników potrzebnych do przygotowania i szybkość przyrządzenia.

Składniki:

  • 2 marchewki starte na tarce
  • 3 jajka starte na tarce lub rozgniecione widelcem
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ser (w zależności od upodobań – edam lub wędzony)
  • łyżka majonezu (w zastępstwie może być też łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Jajka należy ugotować na twardo (czyli od 8 do 10 minut) i przygotować do dodania do sałatki. Marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce (najlepiej wybrać tę o dużych oczkach).

Nasze 4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie przygotowane dotychczas składniki (oprócz jajek, które mogą być jeszcze ciepłe) mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Marchewka puści wtedy sok.

Jednym z ostatnich kroków będzie przyprawienie naszej sałatki.. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy go do sałatki razem z jajkami.

Tak przygotowane danie spożywać najlepiej po przetrzymaniu go przez co najmniej godzinę w lodówce.