Zrazy ukraińskie to danie, które zachwyci domowników i gości. Będą smakować niejadkom oraz największym miłośnikom mięsa. Przepis.

Zrazy ukraińskie to sycące i pyszne danie. Są to kotlety podawane z sosem i cebulą.

Idealnie komponują się zarówno z ziemniakami, kaszą czy ryżem dzięki temu można je komponować z ulubionymi dodatkami. Można jeść je zarówno z sałatką jak i ogórkiem kiszonym.

Składniki potrzebne na przygotowanie zrazów ukraińskich:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od preferencji słodka lub ostra)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g cebuli
  • 150 g mąki
  • 300 g śmietany (najlepiej kwaśniej 20%)
  • koperek świeży (w zależności od upodobań zaleca się cały pęczek, ale może być mniej)
  • 2 łyżeczki octu
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Ubij z obu stron. Przypraw solą i pieprzem, przełóż do miski i odstaw na 15 minut, żeby nasiąkły. Następnie połowę cebuli pokrój w cienkie plastry. Podobnie jak mięso przełóż do jakiejś miseczki i dodaj do niej ocet, trochę kopru, sól, pieprz i cukier.

Cebulę wystarczy marynować przez 10 minut. Po zamarynowaniu wyjmij na talerz mięso i na każdy kawałek mięsa połóż porcję cebuli, a następnie zawiń w roladkę.  Podsmaż mięso do momentu uzyskania złocistego koloru. Podsmażone kawałki przełóż na talerz. Następnie na patelni przygotuj sos.

Posiekaj pozostałą cebulę na drobno, dodaj paprykę mieloną, mąkę, śmietanę i odrobinę wody. Na koniec do sosu dorzuć koperek. Do tak przygotowanego sosu dodaj roladki. Sos powinien je całkowicie zakrywać, jeśli tak się nie stanie do sosu dolej wody. Danie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

Co jakiś czas warto przemieszać roladki i sos by nie przywarł. Warto też sprawdzić miękkość widelcem jeśli po 40 minutach czuć, że jest jeszcze twarde gotujemy je jeszcze kilka minut. Po tym czasie danie jest gotowe, wystarczy dodać swoje ulubione dodatki i życzyć smacznego!

Zrazy ukraińskie są tak uniwersalnym daniem, że warto z nim poeksperymentować jeśli lubisz dodaj do sosu odrobinę startego sera, można też dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko zależy tylko od Twoich preferencji smakowych z czym i jak skomponujesz to danie.

Za każdym razem może spakować odrobinę inaczej i dzięki temu się nie znudzi.