Zrazy ukraińskie to coś dla Ciebie: Marzysz o smacznym, ale i sytym obiedzie. Przepis.

Znudziły Cię tradycyjne mięsne potrawy kuchni polskiej? Szukasz czegoś co zaspokoi Twoje kubki smakowe? Zachęcam Cię do wybrania się w kulinarną podróż i spróbowania moich zrazów ukraińskich.

Są one niesamowicie delikatne, a smak mięsa jest podkreślony obecnością cebuli. Idealnie sprawdzą się jako codzienny obiad, rodzinne spotkanie i na imprezę. Mężczyźni je uwielbiają. Doskonale komponują się z ryżem, makaronem, ziemniakami i kaszą. Ja osobiście uwielbiam podawać je z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. 

Aby przygotować zrazy potrzebujemy:

  • 250 gram cebuli
  • 400 gram mięsa (najlepiej sprawdzi się schab)
  • 150 gram mąki
  • 300 gram kwaśnej śmietany (18% lub 20%)
  • pęczek świeżego koperku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • łyżka cukru

Proces przygotowania:

Mięso kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Ubijamy tak aby były jak najcieńsze, dodajemy sól i pieprz, a potem wkładamy do pojemnika na żywność na 15 minut. Mniej więcej 125 gram cebuli kroimy na pół, a następnie w cienkie pióra. Do drugiego pojemnika wlewamy ocet, dodajemy sól, cukier, pieprz i część koperku. Do tej mieszanki dodajemy cebulę i marynujemy ją około 10 minut. 

Gdy wszystko skończy się marynować, wyciągamy cebulę i mięso. Na kawałek mięsa wykładamy cebulę i zwijamy w roladkę. Tak przygotowane rolady marynujemy w mące i smażymy aż uzyskają złoty kolor. Usmażone roladki odkładamy na talerz.

Resztę cebuli siekamy i dodajemy na patelnię po smażeniu rolad, dzięki temu sos nabierze pysznego mięsnego smaku. Smażymy na złoty kolor po czym dodajemy do niej śmietanę, kilka łyżek mąki i mieloną paprykę. Na koniec drobno siekamy resztę koperku i dodajemy wraz z odrobiną wody. 

Do tak stworzonego sosu dodajemy wcześniej usmażone roladki, tak aby sos je przykrył. Jeżeli sosu jest za mało, należy dodać więcej wody lub wody wymieszanej ze śmietaną. Całość dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.  Dodajemy sól i pieprz według własnego smaku i uznania. 

Tak przygotowane danie podajemy z ulubionymi dodatkami.  Aby urozmaicić przepis możemy również dodać do sosu odrobinę startego sera, pietruszki lub czerwonego wina. Dzięki temu wzbogacimy smak sosu i będzie on jeszcze bardziej wyrazisty. 

Smacznego!