Dania przygotowywane z piersi z kurczaka są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia. Dzięki temu mięso to jest bardzo chętnie wybierane i występuje w wielu postaciach kulinarnych. Poniższe przepisy pozwolą na stworzenie potrawy o najwyższej możliwej soczystości.
Odpowiednio przygotowana panierka jest kluczem do sukcesu. Warto mieszać pierś z kurczaka w mące, moczyć w jajku, a następnie mieszać w bułce tartej. W przepisie tym warto nie zapominać o parmezanie.
A co powiesz na sałatkę z kurczakiem w składzie? Do pokrojonej piersi można dodać ananas, kukurydzę, cebulkę, pieczarki, nieco sera i czosnku, a całość wymieszać z majonezem.
Kurczak jest także bardzo smakowity z ziarnami gorczycy. Warto przygotować go w kremowym sosie, do sporządzenia którego będą potrzebne masło, mleko, suszony czosnek i wybrane inne przyprawy.
Kolejnym prostym przepisem są szaszłyki z piersi z kurczaka. Naprzemiennie z mięsem można dodać bakłażan oraz inne warzywa. Piec należy w folii.
Warto pamiętać, że jeśli chce się uzyskać najlepszy możliwy smak kurczaka, to należy marynować go w sodzie, a później w skrobi. Następnie panierować filety w mące i zabrać się za smażenie.