Ziemniaki należy starannie obrać, umyć i pokroić każdy z nich na cztery części. Po umieszczeniu w rondlu trzeba zalać je wodą, posolić i gotować tak długo, aż staną się miękkie. Kiedy już ostygną, mieli się je razem z wodą, w której zostały ugotowane.
Masa musi stać się papkowata. Wyjątkowo pomocny będzie przy tym blender lub mikser. Następnie dodaje się czosnek, uprzednio przeciśnięty przez praskę, jajka, mleko i mąkę. Całość trzeba starannie wymieszać.
Na końcu dolewa się olej roślinny i wsypuje jedną łyżeczkę soli. Po ponownym wymieszaniu należy pozostawić powstałą masę na około 25 do 30 minut. Na uprzednio rozgrzaną patelnię wlewa się odrobinę oleju roślinnego, by zapobiec przywieraniu. Następnie smaży się cieniutkie naleśniki, a każdy z nich posypuje się ulubionymi ziołami, na przykład oregano, czy też szczypiorkiem.