Dziś pokażemy przepis na domowy zamiennik znanych wszystkim cukierków „krówka”. Ich niepowtarzalny smak jest uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych.
Dzięki użyciu prostych i niedrogich produktów każda mama będzie mogła przygotować szybkie i słodkie przekąski dla swoich pociech. Cukierki „krówki” można przygotować w 15 minut i samodzielnie dostosować ich twardość i gęstość.
Na dużą patelnię z grubym dnem wsypać cukier i włączyć ogień. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia, nie mieszając. Następnie zwiększyć ogień i dodać masło. Mieszać masę do połączenia się składników.
Mleko podgrzać w osobnym pojemniku i wlać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany karmel wlać do foremek. Mogą to być formy do przygotowywania kostek lodu, bądź silikonowe do pralinek i ciastek.
Cukierki pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego stężenia.