Leniwa sałatka w słoikach. Przygotuj na zimę lepiej więcej porcji, bo znika błyskawicznie

Poniżej znajdziesz przepis na unikalną sałatkę, idealną do zimowego obiadu. Jest to potrawa, która może zostać użyta jako dodatek do wielu dań i łatwo można dzielić się nią z bliskimi.

Jej atutem jest szybki i łatwy sposób przygotowania; przepis zajmie ci chwilę, a rezultatami możesz cieszyć się długo. Sałatka zasmakuje każdemu członkowi rodziny.

Składniki:

  • 800 g marchwi
  • 500 g cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1200 g kapusty

Na słoik (pojemność 0.5 l):

  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżki octu
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Na początek w słoikach muszą znaleźć się ziarenka pieprzu. Następnie zajmiesz się marchewkami, które należy zetrzeć na tarce (po koreańsku). Startą marchewkę, delikatnie ugniatając, włóż do słoików.

Później obierz cebulę i pokrój ją na kształt półpierścieni. Tak przygotowaną warstwę cebuli ułóż na umieszczonej wcześniej w słoikach marchewce.

Kolejnym warzywem, które pojawi się w słoikach będzie papryka. Należy oczywiście oczyścić ją z nasion, pokroić w paski i tak jak uprzednio – delikatnie ugniatając ułożyć w słoikach. Później poszatkuj kapustę i z niej stwórz następna warstwę.

Pokrojone pomidory połóż na kapuście i nie zapomnij ciasno przygnieść każdej porcji warzyw. Gdy zapełnisz słoiki, wlej do nich olej roślinny.

Jedyne co pozostało to marynata. Nic prostszego – do miski wsyp sól, dołóż odpowiednią ilość wody oraz octu. Miksturę wymieszaj i wlej do słoików.

Słoiki zakręć, a następnie włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Słoiki powinny pozostać na kuchence przez 20 minut.

Po ugotowaniu wyciągnij słoiki i owiń je w koc, bądź inny rodzaj materiału i pozostaw sałatkę, aby mogła ostygnąć.

error: Treść zabezpieczona !!