Szybkie ciasto drożdżowe w 10 min. – Wystarczy zagnieść, nawet nie czekać, aż drożdże się zaczną pracować!

Pyszne ciasto drożdżowe w 10 minut. Bez wyrastania drożdży!

Przygotowanie jest bardzo szybkie. W cieście drożdżowym najbardziej kłopotliwą kwestią jest jego długie wyrabiania. Tu nie ma tego problemu, mimo to nie traci ono na smaku.

Składniki na ciasto drożdżowe

  • Mąka pszenna 700 g
  • Woda 350 ml
  • Drożdże świeże 33 g (1/3 kostki)
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 80 g

Przygotowanie

Drożdże wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasto przygotowuje się na tyle szybko, że jest to już odpowiedni moment na nagrzanie piekarnika do 180 stopni.

Do garnka lub patelni przelej wodę oraz masło. Gdy masło rozpuści się w wodzie odstaw mieszankę i poczekaj, aż przestygnie (ma być ciepła, nie gorąca).

Po tym czasie do masła z wodą rozkrusz drożdże, dodaj sól, cukier, olej słonecznikowy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do połączenia. Mąkę przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj płynne składniki i chwilę wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem umieść gotowe ciasto. Ciasto pieczemy najpierw przez 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie przez kolejne 30 minut w zamkniętym.

Jeśli nie posiadamy świeżych drożdży, z powodzeniem zastąpimy je suchymi drożdżami, których należy dodać 11 g.

Ciasto nadaje się do przygotowania bułek, pizzy, lub nawet słodkich drożdżówek wystarczy na wierzchu poukładać owoce i kruszonkę. Dzięki dwuetapowemu pieczeniu zawsze wyrasta znakomicie i jest niezwykle pyszne.

error: Treść zabezpieczona !!