Przygotowanie jest bardzo szybkie. W cieście drożdżowym najbardziej kłopotliwą kwestią jest jego długie wyrabiania. Tu nie ma tego problemu, mimo to nie traci ono na smaku.
Drożdże wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasto przygotowuje się na tyle szybko, że jest to już odpowiedni moment na nagrzanie piekarnika do 180 stopni.
Do garnka lub patelni przelej wodę oraz masło. Gdy masło rozpuści się w wodzie odstaw mieszankę i poczekaj, aż przestygnie (ma być ciepła, nie gorąca).
Po tym czasie do masła z wodą rozkrusz drożdże, dodaj sól, cukier, olej słonecznikowy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do połączenia. Mąkę przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj płynne składniki i chwilę wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem umieść gotowe ciasto. Ciasto pieczemy najpierw przez 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie przez kolejne 30 minut w zamkniętym.