Syrop na odporność – odkąd go piję, nie choruję. Bardzo skuteczny – babciny przepis

Nasze babcie miały sposób na wszystko, również na podniesienie odporności organizmu. Picie tego syropu na co dzień gwarantuje skuteczność, i co za tym idzie brak choroby!

Mniszek lekarski to naturalne lekarstwo na różne dolegliwości, używa się go w przypadku bólu gardła, czy często też jako lek na kaszel. Przygotowany z niego syrop działa również kiedy chce się wzmocnić odporność. Można go używać zamiennie dla miodu. Zatem poznaj przepis na syrop z mniszka, to prawdziwa torpeda, jeśli chodzi o witaminy.

Aby przygotować taki syrop wystarczy użyć: 

  • litra kwiatów
  • 2 cytryn
  • litra wody
  • kg cukru.

Taki syrop można spożywać w ilości 2-3 łyżeczek każdego dnia. Mniszek lekarski znany też jako „mlecz” rośnie zazwyczaj w maju, jest on bardzo popularny, jednak wciąż w Polsce uznawany za chwast i często niedoceniany mimo tego, że ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, jest skarbnicą witamin i minerałów.

Skoro tak chwalimy syrop z mniszka, jako bogactwo cennych witamin, przedstawmy te cenne składniki, jakie się w nim znajdują, a także inne właściwości:

  • witaminy z grupy B, witamina A, C, D, których spożycie jest szczególnie zalecane w okresie jesień – zima. Są one korzystne dla układu nerwowego oraz pomagają oczyścić organizm z toksyn.
  • syrop ten ma też pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz układ immunologiczny. To dzięki zawartości takich pierwiastków jak żelazo, krzem, magnezu, potasu.
  • mniszek lekarski działa łagodząco przy infekcjach układu moczowego.
    – syrop zawiera także asparaginę, która poprawia prace mózgu.

Jak przygotować ten syrop?

Receptura jest prosta, należy rozpocząć od zebrania kwiatów. Pamiętajmy, że należy to robić na „czystych” terenach, to znaczy nie zanieczyszczonych środkami przemysłowymi, na polach z dala od drogi, itd…

Zbierać wystarczy samie główki kwiatów, jednak można nie usuwać łodyg w całości, dają one posmak goryczki. Jednak porcja syropu to 2- 3 słoiki, czyli około 300-500 kwiatów mniszka, taka ilość mieści się w litrowym garnku, wystarczy kwiaty lekko ubić.

Wszystkie oczyszczone kwiaty wrzucić do garnka, zaleć chłodną wodą (może być z kranu) i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym garnek należy odstawić w chłodne miejsce, tam powinien zostać na dobę.

Po tym czasie należy odcedzić wywar, i dodać do niego sok z dwóch wcześniej wyciśniętych cytryn i cukier. Teraz gotować na małym ogniu do momentu aż konsystencja będzie przypominać miód. Przelać do małych słoiczków. Uwaga, syropu nie należy trzymać niż jeden sezon.

Sposób spożycia:

Nie powinno się podawać syropu z mniszka osobom z nadkwasotą i chorymi na wrzody żołądka. Również diabetycy powinni uważać.

Syrop mogą pić dzieci, dorośli, jak i osoby starsze. Niektórzy podają go z herbatą, albo smarują chleb zamiast miodu. Pamiętajmy, że zalecana dawka to 2-3 łyżeczki dziennie.

error: Treść zabezpieczona !!