Kiedy chcę przygotować smaczny obiad, zawijam mięso w liść kapusty i polewam sosem: Zapomnij o zwykłych gołąbkach.

Genialna alternatywa dla klasycznych gołąbków! Delikatne i aromatyczne danie idealne na codzienny obiad oraz świąteczny stół. Pyszny sos idealnie uzupełni genialny smak mięsa. Zaskocz swoich domowników i gości!

Potrzebujesz:

  • kapusta pekińska
  • steki wieprzowe
  • 3-4 pomidory
  • 150 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 marchewka
  • koperek, sól, mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na oleju. Posiekane marchewki podsmaż na tej samej patelni, ale nie mieszaj z cebulą.

Kawałki mięsa przykryj folią spożywczą i rozbij tak, aby otrzymać dłuższe i w miarę cienkie plastry. Posól, popierz z obu stron.

Odetnij twardsze części z liści kapusty, włóż je do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aby zmiękły. Następnie wyjmij je i osusz. Na każdy liść połóż kawałek mięsa i odrobinę nadzienia cebulowo-marchewkowego.

Zawiń w rulon i ułóż je obok siebie w garnku. Skrop gorącą wodą i uzupełnij pokrojonymi pomidory. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką i posiekanym koprem. Po 30 minutach wlej do garnka sos.

Chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje. Możesz podawać do stołu, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!