Szybka, pyszna przekąska z ziemniaków – już nie robię frytek odkąd znam ten przepis.Pałeczki ziemniaczane to hit każdego spotkania.

Szukasz szybkiej i pysznej przekąski na imprezę. Pałeczki ziemniaczane to hit każdego spotkania.

Proste w przygotowaniu i niezmiernie pyszne. Idealne jako przekąska lub dodatek do innych dań. Koniecznie spróbujcie. Ten przepis was zachwyci.

Składniki:

  • 1 większy ziemniak
  • 3 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • pęczek szczypiorku
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaka obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy go na parze przez 20 minut lub w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane plasterki ziemniaka rozgniatamy na puree. Do naszego ziemniaczanego puree wbijamy jajko, dodajemy suche drożdże, mleko i całość doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i wszystko mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, mieszamy i przekładamy naszą masę do woreczka foliowego.

Odcinamy końcówkę woreczka i wyciskamy partiami masę na rozgrzany olej.

Nasza masa po usmażeniu ma przypominać chrupiące, złociste pałeczki.

Ziemniaczane pałeczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i podajemy.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!