W końcu zdradziła mi przepis. Moja babcia zawsze robi szarlotkę na mleku z tej receptury.

Przepis na tę szarlotkę z mlekiem na pewno stanie się Twoim ulubionym. Wystarczy, że raz zrobisz to ciasto i nie wrócisz już do żadnego innego przepisu.

Czego potrzebujemy na naszą szarlotkę?

  • 300 g mąki
  • cztery jabłka
  • cztery jajka
  • 350 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Jak przygotować szarlotkę?

Najpierw należy ubić jajka za pomocą miksera lub trzepaczki. Do jajek należy dołożyć cukier puder oraz cukier waniliowy. Do tak ubitej masy dokładamy mleko oraz olej słonecznikowy i wszystko dokładnie mieszamy.

Kolejnym krokiem jest przesianie mąki, proszku do pieczenia i soli do osobnej miseczki. Wszystko mieszamy i dokładamy do składników, którymi zajmowaliśmy się wcześniej. W tym momencie należy zabrać się za obieranie jabłek i usunięcie nasion. Owoce kroimy w cienkie plastry.

Naczynie do pieczenia należy posmarować olejem i rozłożyć w nim połowę jabłek, które wcześniej przygotowaliśmy. Następnie wlewamy przygotowane ciasto i układamy drugą część jabłek.

Ciasto wkładamy do piekarnika, który musi być rozgrzany do 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gotowość szarlotki należy sprawdzić dzięki drewnianemu szpikulcowi lub długiej wykałaczce.

Kiedy ciasto jest już gotowe, należy zostawić je, aż wystygnie. Na koniec wystarczy posypać je cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!