Jest jesień i robi się coraz chłodniej. Wieczory stają się coraz dłuższe. To sprawia, że łatwiej jest coś przekąsić.

Dodaj miękkie masło do miski. Dopraw cukrem i solą. Mieszaj składniki przez 5 minut mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodawaj po jednym jajku, aż uzyskasz gładką masę.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Za pomocą silikonowej szpatułki połącz suche składniki.

Aby jabłka zachowały jasny kolor, pokrojone w kostkę i obrane jabłka skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny. Wymieszaj ciasto ze skórką cytrynową i jabłkami.

Tortownicę o średnicy 26 cm można wysmarować masłem lub papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię ciasta. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostygnięciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
