Niezwykle smaczna prosta babka dla początkujących – Miękkie ciasto z pachnącym dżemem w środku.

Pyszna, puszysta babka wypełniona słodkim dżemem to idealny dodatek do porannej kawy bądź popołudniowej herbaty.

Przygotowanie jej jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Jest to świetna propozycja dla każdego, nawet najbardziej początkującego kucharza.

Składniki:

  • Mąka pszenna- 300 g
  • Śmietana (kwaśna) – 200g
  • Dżem (dowolny smak) – 150g
  • Cukier– 170g
  • Jajko– 3 sztuki
  • Proszek do pieczenia-10g
  • Olej słonecznikowy- 40ml.
  • Wanilia– szczypta
  • Sól-szczypta

Przygotowanie:

Do miseczek wbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem, a następnie dodaj olej, kwaśną śmietanę i wanilię. Całość delikatnie wymieszaj. Białka przełóż do osobnej miseczki i wstaw do lodówki na kilka minut.

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu nabierze ona lekkości, a gotowa babka będzie delikatniejsza i bardziej puszysta. Przesianą mąkę dodaj do reszty składników i ponownie delikatnie wymieszaj.

Schłodzone białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną, gładką masę. Dodaj masę z białek do pozostałych składników i delikatnie zamieszaj do połączenia się całości.

Blaszkę do pieczenia nasmaruj niewielką ilością masła i podsyp mąką. Przełóż połowę masy do formy, wygładź, a następnie dodaj warstwę dżemu ulubionym smaku.

Następnie przykryj warstwę dżemu drugą połową ciasta. Piecz około 40 minut w 130 stopniach Celsjusza. Upieczoną babkę udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!