Nowa cebulowa sałatka z jajem – smaczna i niesamowicie apetyczna. Prosta i szybka

Prosty przepis bazujący na jajkach i cebuli, a dzięki jednej sprytnej sztuczce zaskakuje wyrazistym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, zwłaszcza gdy niespodziewani goście zaskoczą cię wizytą, a twoja lodówka świeci pustkami!

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 3 – 4 cebule
  • 2 łyżki majonezu (może być śmietana)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub 1 łyżka octu)
  • 1 łyżka ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i pokrój w dużą kostkę.

Obrane cebule pokrój w bardzo cienkie półplasterki. Umieść je w misce i zalej wrzątkiem. Zaparzaj je w ten sposób przez około 10 minut, następnie odcedź za pomocą durszlaka.

Przygotuj marynatę. W naczyniu połącz szklankę wody, ocet, cukier i sól. Tą zalewą zalej cebulę i pozostaw do zamarynowania na około 15 – 20 minut. Po tym czasie odcedź cebulę z marynaty delikatnie odciskając nadmiar płynu dłońmi.

Do miski włóż pokrojone jajka, marynowaną cebulę i majonez lub śmietanę. Przypraw do smaku swoimi ulubionymi przyprawami i połącz dokładnie.

Tak przygotowana cebula straci swoją ostrość i dominujący aromat, a w połączeniu z jajkami stanie się soczystą i smaczną przekąską!

error: Treść zabezpieczona !!