Ciasteczka z dżemem – Lepiej zapisz przepis. Tak pysznych w sklepie nie kupisz.

Do miękkiego masła dodać cukier i cukier wanilinowy, śmietanę i startą skórkę pomarańczową. Następnie do składników dodać mąkę przesianą przez sito.

Powstałe w ten sposób ciasto zagnieść, a następnie udzielić na dwie równe części, owinięte folią umieścić w lodówce.

Obie części rozwałkować na równe prostokąty. Prostokąty pokroić  w długie pasy o szerokości około 6 centymetrów. Na każdym z pasków umieścić dżem i dokładnie zwinąć w rulon.

Powstałe w ten sposób ruloniki pokroić na równiutkie kostki, podobnie postąpić należy z pozostałą częścią ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kostki z ciasta z dżemem ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, umieścić w piekarniku i piec przez 20 minut. Ciasteczka po upieczeniu warto posypać cukrem pudrem dla dekoracji i smaku.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!