Ciasteczka z wiśniami. Robię co każdy weekend. Szybkie w wykonaniu – Mięciutkie i świeżutkie.

Któż z nas nie lubi wiśni? Chyba nie ma takiej osoby!

Warto pamiętać, że te owoce świetnie również sprawdzą się w różnych wypiekach. Ciasteczka z wiśniami są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bardzo łatwe do przyrządzenia.

Składniki:

  • 50 sztuk wiśni bez pestek (świeże lub mrożone);
  • 50 gram dżemu wiśniowego;
  • 3 jajka;
  • 400 gram mąki pszennej;
  • 150 gram masła;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru trzcinowego;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

Mąkę i cukier do pieczenia przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jajka i masło. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie pojawiły się żadne grudki.

W ten sposób przygotowane ciasto należy rozwałkować na długi prostokąt. Jego brzegi smarujemy dżemem i równomiernie układamy wiśnie.

Na koniec zawijamy ciasto w rulon i kroimy na porcje, w których powinny się znajdować po 2 owoce. Teraz już wystarczy tylko upiec ciasteczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.

Ciasteczka z wiśniami są smaczne i bardzo proste do przygotowania. Jeżeli jednak nie mamy tych owoców, możemy je zastąpić innymi.

Jako nadzienie świetnie się też sprawdzą bakalie albo orzechy. Taka przekąska na pewno przypadnie każdemu do gustu.

error: Treść zabezpieczona !!