Zamiast kotletów przygotuj to eleganckie danie. 15 min i gotowe. Zapomnisz o innych przepisach.

Wafle kojarzą się nam głównie ze słodkimi deserami. Dzięki kupnym ciastkom waflowym można je przygotować naprawdę szybko.

Co powiecie na to, aby wafle wykorzystać do dań wytrawnych np. z mięsem mielonym? W kilkanaście minut można przygotować genialny obiad, a także przekąskę dla gości i domowników. Oto przepis na paszteciki z ciastek waflowych.

Głównym atutem tego dania jest jego szybkie przygotowanie. Za każdym razem, kiedy bierzesz się za tą potrawę możesz również eksperymentować z nadzieniem dodając do niego inne składniki jak pieczarki, warzywa, puree ziemniaczane, ugotowany ryż czy ser z dodatkiem ziół.

Składniki

  • ciastka waflowe (6 sztuk)
  • mięso mielone wołowe (500 g)
  • jajka (3 sztuki)
  • mleko (50 ml)
  • cebula (1 sztuka)
  • olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Do mięsa dodaj drobno pokrojoną lub zmieloną cebulę, 1 jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozłóż część mięsnego nadzienia na jednym ciastku waflowym. Następnie przykryj je drugim waflem i dociśnij lekko dłonią.

Pokrój powstałe danie na 6 kawałków jak pizzę jeżeli masz okrągłe wafle lub na mniejsze kwadraty jeżeli masz wafle w kształcie kwadratów. To samo zrób z pozostałym mięsem i waflami.

Do miski wlej mleko, dodaj dwa jajka i wymieszaj. Pokrojone wafle z mięsem zanurzaj w powstałej masie i smaż na rozgrzanej patelni po obu stronach. Długość smażenia zależy od grubości wafli.

Wyjmij wafle z patelni i przełóż na ręcznik papiery, aby odsączyć z nich tłuszcz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!