Co powiecie na to, aby wafle wykorzystać do dań wytrawnych np. z mięsem mielonym? W kilkanaście minut można przygotować genialny obiad, a także przekąskę dla gości i domowników. Oto przepis na paszteciki z ciastek waflowych.
Głównym atutem tego dania jest jego szybkie przygotowanie. Za każdym razem, kiedy bierzesz się za tą potrawę możesz również eksperymentować z nadzieniem dodając do niego inne składniki jak pieczarki, warzywa, puree ziemniaczane, ugotowany ryż czy ser z dodatkiem ziół.
Do mięsa dodaj drobno pokrojoną lub zmieloną cebulę, 1 jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozłóż część mięsnego nadzienia na jednym ciastku waflowym. Następnie przykryj je drugim waflem i dociśnij lekko dłonią.
Pokrój powstałe danie na 6 kawałków jak pizzę jeżeli masz okrągłe wafle lub na mniejsze kwadraty jeżeli masz wafle w kształcie kwadratów. To samo zrób z pozostałym mięsem i waflami.
Do miski wlej mleko, dodaj dwa jajka i wymieszaj. Pokrojone wafle z mięsem zanurzaj w powstałej masie i smaż na rozgrzanej patelni po obu stronach. Długość smażenia zależy od grubości wafli.