Kiedy wyciągam ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina zbiera się w kuchni. Zaskoczę Cie tym przepisem.

Kiedy wyciągam ciasto czosnkowe z piekarnika, cała rodzina szybko zbiera się w kuchni. W końcu oprzeć się smakowi tego wypieku jest po prostu niemożliwe!

Klasyczne połączenie sera, ziół, czosnku i najdelikatniejszego ciasta jest idealne na codzienną kolację i uroczysty obiad np. jako dodatek do zupy.

SKŁADNIKI

  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 główka czosnku
  • 200 g masła
  • 200 g sera
  • prostokątne naczynie do pieczenia 25 x 11 cm

PRZYGOTOWANIE

Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.

Następnie usuń folię, wymieszaj składniki i dodawaj powoli przesianą mąkę (zostaw trochę na posypanie stolnicy).

Włóż przygotowane ciasto do miski, dodaj oliwę i dobrze ugnieć. Następnie przykryj folią i odstaw na 1 godzinę.

W międzyczasie zmiel koperek w blenderze, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i posmaruj nadzieniem na całej powierzchni.

Zwiń ciasto na rolkę. Przetnij ją wzdłuż na 2 części i zapleć z niego “warkocz”, a następnie zlep końce.

Przenieść powstałą przekąskę do blachy do pieczenia.

Posyp na wierzchu startym serem, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30–35 minut.

To wszystko, ciasto z czosnkiem i ziołami gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!