Ciasto drożdżowe z lodówki – Szybkie domowe ciasto. Wyciągam gdy potrzebuje na szybko

Dobre ciasto drożdżowe wymaga odpowiednich umiejętności, a jego zrobienie wcale nie jest takie proste, jakby się wydawało. Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiednie proporcje składników i poczekać aż ciasto urośnie.

Jednak na szczęście istnieją gotowe przepisy, które pozwalają na przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego bez zbędnego ryzyka. Przepis, który chce przedstawić, wymaga tylko wyjęcia ciasta z lodówki, dodania odpowiednich dodatków i upieczenia.

Dzięki przepisowi, który prezentujemy, odpada konieczność czekania aż ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu. Wystarczy dodać składników zagnieść i schować do lodówki. Nawet w takiej temperaturze ciasto może doskonale wyrosnąć.

Niezbędne składniki

  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • trochę soli
  • 50 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 750 g mąki pszennej

Proces przygotowania

Drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku. Do tego roztworu należy dodać margarynę w płynie. Do ciasta dodać należy sól, cukier oraz jajka.

Mieszankę tą należy tak długo mieszać, aż osiągniemy gładkie ciasto. Do tego należy dodawać mąką porcjami. Tak powstałe ciasto należy dokładnie ugnieść i umieścić w plastikowej torbie, w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie z ciasta można upiec praktycznie dowolne danie. Można z tego zrobić bułki, ciasto z rodzynkami czy też wiele innych smakowitych potraw.

Ciasto w lodówce można zostawić nawet do 7 dni i w każdej chwili wykonać z niego doskonałą potrawę.

error: Treść zabezpieczona !!