Plastry jabłka i maku według starej receptury: Ekstra soczyste i absolutnie proste.

Doskonałe ciastko oparte na starej i sprawdzonej recepturze. Upewnij się, że gdy raz spróbujesz, na pewno będziesz to robić regularnie.

Składniki:

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 150 g tłuszczu
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży
  • 200 g cukru granulowanego
  • 200 ml zimnej wody

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg startych jabłek
  • 250 g cukru
  • mielony cynamon
  • skórka z połowy cytryny
  • sok cytrynowy
  • 80 g bułki tartej

Nadzienie makowe:

  • 250 g mielonego maku
  • 200 g kryształów cukier
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

Margarynę i tłuszcz pokruszyć z mąką i drożdżami.

Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, zawinąć w folię. Umieścić w lodówce na 1 godzinę.

Nadzienie jabłkowe: Wszystko wymieszaj i odstaw. Nadzienie makowe: Mak wymieszać z cukrem, zalać wodą i zagotować.

Dodać sok z cytryny wraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto podzielić na trzy równe części. Pierwszą blachę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, nakładamy jabłkowy nadzienie.

Ułożyć drugi arkusz na wierzchu i ponownie nakłuć widelcem, rozsmarować nadzienie makowe i ułożyć ostatni arkusz. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!