Kocham to ciasto kakaowe z budyniem – Szybko i pysznie. Smak nie do opisania.

Ciasto kakaowe z budyniem, to prosta i szybka propozycja do kawy. Idealna, gdy spodziewamy się gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.

Pyszne kakaowe ciasto przełożone masą budyniową. Takie połączenie po prostu musi smakować.

Składniki:

Na ciasto kakaowe:

  • 0,5 szklanki wody + 3/4 szklanki oleju + 3/4 szklanki cukru + 5 łyżek naturalnego kakao – składniki mieszamy, zagotowujemy, a następnie studzimy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek

Na masę budyniową:

  • 2 bananowe budynie
  • 5 łyżek cukru
  • 600 ml mleka
  • 250 g masła

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier.

Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując wlewamy przestudzoną masę kakaową. A na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy.

Na koniec przelewamy wszystko do formy (24 na 35 cm) i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Przygotowujemy masę budyniową. Ugotowany budyń studzimy, a następnie ucieramy z masłem.

Tak przygotowaną masą smarujemy jeden z blat ciasta i przykrywamy go drugim. Ciasto oblewamy polewą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!