Domowe ciasto „Trzy szklanki”. Genialnie prosty i szybki przepis.

Proponuje prosty przepis na niezwykle pyszne ciasto, idealne do aromatycznej kawy. Deser jest obłędnie pyszny i pachnący. Przygotowywany z niewielkiej liczby produktów, z których większość pewnie masz w swojej kuchni!

Produkty:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko kurze
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Śmietana:

  • 350 gr kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wlej kefir do miski, dodaj sodę i wymieszaj. Wbij jajko do innej miski, dodaj cukier i sól. Wszystko wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj i wlej kefir, wymieszaj. Przesiej mąkę i kakao do gotowej masy, wymieszaj.

Przykryj formę pergaminem i posmaruj masłem. Wlej ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut. Zrób krem. Wlej śmietanę, dodaj cukier puder i wymieszaj.

Ze schłodzonego ciasta odetnij boki i górę. A samo ciasto jest podziel na 2 części. Połóż jedną warstwę na talerzu, posmaruj śmietaną i nałóż na nią drugą. Brzegi i górna część ciasta również posmaruj kremem.

Zmiel pozostałe kawałki ciasta i użyj do dekoracji ciasta. Gotowy deser możesz natychmiast podawać do stołu. Smacznego!