Ciasto „Trzy szklanki”. Każdy kawałek rozpływa się w ustach. Genialnie prosty i szybki przepis.

Jak upiec szybko dobre domowe ciasto? Przepisów jest wiele. Chciałam podzielić się przepisem na ciasto, które najczęściej jest nazywane Trzy szklanki. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaspokoi oczekiwania każdego miłośnika słodyczy.

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 350 g kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

Kefir wymieszaj z sodą. Osobno utrzyj jajko z cukrem i z dodatkiem soli. Do tak przygotowanego jajka dodaj olej oraz kefir z sodą. Masę połącz z kakao i przesianą mąką. Dokładnie wymieszaj.

Do przygotowanej brytfanki włóż papier do pieczenia i wlej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 30 minut. W tym czasie śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, będzie to krem do ciasta. Z ostudzonego ciasta odetnij boki i przekrój wzdłuż na dwie części.

Jedną cześć posmaruj przygotowanym kremem i połóż drugą warstwę ciasta. Wierzch posmaruj masą i obsyp pokruszonymi odciętymi bokami ciasta. Tak przyrządzony deser jest już gotowy do jedzenia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie kawy.

error: Treść zabezpieczona !!