Ekspresowy przepis na delikatne ciasto z twarogu. Sto razy lepsze niż sernik. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Jeżeli spodziewasz się gości i chcesz przyrządzić im jakiś smaczny i ekspresowy deser pomyśl o cieście z twarogu. Przypomina smakiem sernik, ale robi się go znacznie szybciej.

Do takiego ciasta wystarczą produkty, które mamy zwykle w lodówce. Deser nadaje się idealnie do kawy lub herbaty, a Twoja rodzina lub goście będą nim oczarowani.

Składniki

  • zmielony twaróg (400 g)
  • mąka pszenna (2 szklanki)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • jajka (4 sztuki)
  • śmietana (4 łyżki)
  • masło (100 g)
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)

Opcjonalnie

  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • kandyzowane owoce

Przygotowanie ciasta

Wbij jajka do miski i utrzyj je razem z cukrem, aby się rozpuścił. Możesz do tego użyć miksera.

Roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do jajek twarożek, śmietanę, roztopione masło, sól i sodę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aby uzyskać gładką masę.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito. Ponownie mieszamy. Do przygotowane ciasta możemy wrzucić dodatki jeżeli jakieś posiadamy w domu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy na około 30 minut do piekarnika. Po wyjęciu pozostawiamy jeszcze sernik do przestygnięcia  w formie. Przed podaniem możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Życzymy smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!