Ciasto „Zepsuty Kikut” – Zaskocz gości tym szybkim w przygotowaniu ciastem

Zaskocz swoich gości! Szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każdy, to hit każdego spotkania z najbliższymi. Zepsuty Kikut- brzmi ciekawie, prawda? to nie tylko ciekawa nazwa, ale przede wszystkim pyszny smak.

Zepsuty Kikut sprawi Ci wiele przyjemności i radości, podczas jego przygotowania. Jest to ciasto bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i zachwycające delikatnym smakiem. Szybko zniknie z talerzy i wywoła wielki uśmiech zadowolenia na twarzach gości.

SKŁADNIKI, których trzeba użyć są bardzo dostępne i każdy z pewnością znajdzie je u siebie w kuchni.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru
  • 1 szklanka dżemu (najlepiej sprawdzi się do tego przepisu porzeczka i wiśnia)
  • 2 łyżeczki. sody

SKŁADNIKI NA KREM

  • 0,4 szklanki cukru
  • 0,5 litra kwaśniej śmietany

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Przygotowanie ciasta jest szybkie i banalne!

Najpierw za pomocą trzepaczki lub miksera ubij w misce jajka z cukrem. Gdy składniki będą dobrze ubite do miski dodaj kefir, dżem, mąkę oraz sodę. Dobrze wymieszaj dodane do siebie składniki. Dobrze rozmieszane ciasto powinno być lejące.

Przygotuj blachę po pieczenia, natłuszcz ją dobrze np. masłem lub margaryną , a następnie wlej do niej ciasto. Jeśli Twoja blacha nie jest za wysoka, możesz zrobić 2 ciasta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie wyleje się podczas pieczenia.

Najlepsza temperatura do pieczenia to 180 stopni, a czas wypieku to 25 minut. Po upłynięciu czasu wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ciasto pokrój na 2 części. Jeśli piekłaś 2 placki, będziesz mieć 4 kawałki.

Przygotowanie kremu zajmie Ci chwilę!

Do głębokiej miski wsyp cukier oraz gęstą śmietanę. Za pomocą miksera ubij dokładnie śmietanę, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Przełóż ciasto kremem, według własnych upodobań. Ciesz się smakiem! Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!