Przepyszna i zdrowa cukinia z piekarnika – bez grama oleju. Lepszego przepisu nie znam

Wakacje to najlepszy sezon na skosztowanie domowej cukinii. Ten prosty przepis pozwoli przygotować chrupiącą cukinię, której oryginalny smak przypadnie do gustu wszystkim. D

Doskonale sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnych spotkań i grilla ze znajomymi. W dodatku do przygotowania nie trzeba użyć oleju, dzięki czemu potrawa jest nie tylko przepyszna, ale również zdrowa.

Składniki:

Cukinia w panierce:

  • 2 małe cukinie
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny (opcjonalnie)

Sos:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • wybrane zioła

Przygotowanie:

Umyj cukinię i pokrój w plasterki. W przypadku starszych cukinii – koniecznie obierz ze skórki (przy młodych jest to opcjonalne). Przygotuj panierkę: zmieszaj mąką, sól i pieprz i przesyp do woreczka. Następnie dołóż pokrojoną cukinię. Zawiąż woreczek i wstrząśnij nim tak, by wszystkie plasterki cukinii były dokładnie pokryte panierką.

Przygotuj blachę. Możesz posmarować ją niewielką ilością oleju roślinnego. Wstaw blachę do piekarnika. Po jej rozgrzaniu, przełóż cukinię na blachę i piecz przez 15-20 minut. W połowie czasu przewróć cukinię na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekła.

Przygotuj sos. W tym celu posiekaj czosnek i wybrane zioła. Dodaj je do śmietany (lub majonezu) i lekko wymieszaj, aby połączyły się w sos. Podaj w osobnej miseczce.

Cukinia najlepiej smakuje ciepła. Można też położyć na upieczone plasterki odrobinę masła dla smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!