Cebula i ser, główne składniki tej zapiekanki z cukinią, znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Zapiekanka z cukinii, sera i cebuli jest pysznym i zdrowym sposobem na przygotowanie posiłku. Ta wegetariańska potrawa, o obniżonej zawartości kalorii, przyrządzana jest z wykorzystaniem piekarnika.

Lista składników zawiera dwa egzemplarze cukinii, dwie cebule, oliwę z oliwek według potrzeb, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę do smaku, bulion warzywny (jedna kostka lub według upodobania), dwa jajka, jogurt biały o obniżonej zawartości tłuszczu (130 g), dwa ząbki czosnku oraz 150 g żółtego sera o zredukowanej zawartości tłuszczu.

Instrukcja rozpoczyna się od obrania cukinii i pokrojenia jej w plasterki. Następnie cukinia jest doprawiana solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną rozdrobnionego bulionu warzywnego lub ziół, a całość umieszczana jest w misce. Cebulę należy pokroić i zeszklić na patelni, używając nieco oliwy z oliwek. W osobnej misce ubić jajka, dodać jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, sól, zgnieciony czosnek i wymieszać.

W naczyniu do zapiekania układa się plastry cukinii, nakłada na nie zeszkloną cebulę i zalewa mieszanką jajek z jogurtem. Całość piecze się w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po tym czasie potrawę posypuje się startym serem o niskiej zawartości tłuszczu i zapieka dalej przez kolejne 10 minut.

Zachęcamy do dzielenia się własnymi przepisami lub ulubionymi pomysłami na obiady w komentarzach. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!