Potrzebujemy 6 kawałków mięsa wieprzowego, 4 ogórków kiszonych (dużych), 4 cebule (średniej wielkości lub duże), 10 kawałków boczku, 0,7l wieprzowego bulionu, 0,5l czerwonego wina, opakowanie mrożonych warzyw, łyżkę koncentratu pomidorowego, olej, musztardę i 2 liście laurowe.
Kawałki mięsa rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy cebule w piórka, a ogórki w plastry. Rozbite mięso smarujemy musztardą (ilość należy dopasować do własnych upodobań).
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i mrożone warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
Wtedy mieszamy je z bulionem oraz łyżką koncentratu i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wino. Wywar gotujemy jeszcze 5 minut.