Cygańska pieczeń – proste smaczne danie. Idealne na obiad lub kolację. Cała rodzinka się zajada

Mięso i warzywa – to sprawdzone połączenie może zaskoczyć. Chcąc spróbować czegoś nowego (a przede wszystkim pysznego!), warto przyrządzić pieczeń cygańską.

To idealne danie na co dzień oraz na ważniejsze okazje. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

Potrzebujemy 6 kawałków mięsa wieprzowego, 4 ogórków kiszonych (dużych), 4 cebule (średniej wielkości lub duże), 10 kawałków boczku, 0,7l wieprzowego bulionu, 0,5l czerwonego wina, opakowanie mrożonych warzyw, łyżkę koncentratu pomidorowego, olej, musztardę i 2 liście laurowe.

Kawałki mięsa rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy cebule w piórka, a ogórki w plastry. Rozbite mięso smarujemy musztardą (ilość należy dopasować do własnych upodobań).

Na każdym kawałku kładziemy dwa plastry boczku, kilka plastrów ogórka i trochę cebuli. Czynność powtarzamy z każdym kolejnym kawałkiem mięsa. Warstwy układamy jedna na drugiej, a na końcu wszystko wiążemy sznurkiem.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i mrożone warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

Wtedy mieszamy je z bulionem oraz łyżką koncentratu i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wino. Wywar gotujemy jeszcze 5 minut.

Mięso wkładamy do naczynia, w którym będzie pieczone i zalewamy je sosem z warzywami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cygańska pieczeń będzie gotowa, gdy mięso będzie miękkie – po ok. 2 lub 2,5 godzinach.

error: Treść zabezpieczona !!