Jak przechowywać czosnek aby nie kiełkował i nie gnił – Ten sposób stosuję od lat

W kuchni słowiańskiej oraz wschodniej czosnek jest bardzo często używany. Powodem są nie tylko jego walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne czosnku.

Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem. Korzysta z niego większość gospodyń. Nie wszyscy wiedzą, jak należy przechowywać czosnek prawidłowo. Jeśli przechowujemy go odpowiednio, przetrwa on nawet do kolejnego sezonu. W przeciwnym razie czosnek może zgnić lub wykiełkować.

Przechowywanie czosnku w zbyt wilgotnym środowisku powoduje, że zaczyna on kiełkować. Zawartość składników odżywczych, minerałów oraz witamin zaczyna spadać. Czosnek szybko się psuje.

Zanim umieści się czosnek w spiżarni, należy go dokładnie przejrzeć i usunąć wszystkie nadpsute części, które mogą przyspieszyć psucie się pozostałego czosnku. Duże ilości czosnku rolnicy oraz działkowcy do dziś zaplatają w długie warkocze i umieszczają w suchym, ciemnym miejscu np. na strychu lub w innych pomieszczeniach gospodarczych.

Tak zabezpieczony czosnek przetrwa całą zimę. Jednak nie każdy ma takie możliwości we własnym domu.

Jak przechowywać czosnek w domu?

Przypal korzenie

Na każdej główce czosnku są widoczne cienkie, delikatne korzenie. Jeśli przypalisz je zapałką, zapalniczką lub palnikiem, zapobiegniesz kiełkowaniu czosnku i na długo zachowa on swoje właściwości odżywcze oraz zdrowotne.

Zakop w soli

Przygotuj w tym celu duże naczynie lub karton. Poukładaj w nim główki czosnku na przemian z warstwą soli i zamknij szczelnie. Sól wchłonie nadmiar wilgoci. Zamiast soli możesz użyć trocin, zboża, popiołu lub maki. Wierzchnia warstwa powinna być znacznie grubsza (około 2 cm grubości). W ten sposób uchronisz czosnek przed wilgocią, a co za tym idzie przed kiełkowaniem.

Stopiona parafina

Metodę tą stosowano w sklepach z warzywami. Główki czosnku wkładano do roztopionej parafiny i wyciągano je. Tak zakonserwowany czosnek długi okres zachowywał świeżość.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi w mediach społecznościowych. Być może skorzystają oni z  jednej z metod przechowywania czosnku.

error: Treść zabezpieczona !!