To danie z cukinii przygotowywałam trzy dni z rzędu. Smak rewelacyjny – szybkie i tanie przygotowanie.

Jesienną porą dobrze jest przygotować prostą i smaczną, a przede wszystkim dietetyczną zapiekankę z cukinii. Wystarczy cukinia, ser, mąka i jajka oraz przyprawy do smaku, by wyczarować sycące danie jarskie. Idealne będzie na obiad lub na kolację.

Oto lista potrzebnych składników:

  •  ok. 400 g cukinii
  • niewielki kawałek sera żółtego, ok. 100 g
  • dwa całe jajka
  • 150 g mąki,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej/kuchennej i tyle samo soli
  • zioła i pieprz do smaku, np. majeranek, natka pietruszki, kminek, rozmaryn
  • niewielka ilość oleju słonecznikowego do posmarowania naczynia.

Przygotowanie zapiekanej cukinii:

Do oddzielnych misek zetrzeć na tarce cukinię i ser żółty. Z miski z cukinią odsączyć wodę, pozostawić suche kawałki. W trzeciej misce wymieszaj sodę i śmietanę, po czym odstaw na 5 minut. Po tym czasie do mieszanki z sodą wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszaj wszystko i dodawaj cukinię oraz ser. Całość przelej do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie olejem słonecznikowym. W piekarniku danie z cukinii piecze się ok. 40-50 min, w temperaturze 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!