Bułeczki ze skondensowanym mlekiem – delikatne jak puch – Błyskawicznie znikają ze stołu

Podgrzewamy mleko i wsypujemy do niego cukier (1 łyżkę) oraz drożdże. Mieszamy. Przesiewamy mąkę i wsypujemy 3 łyżki do mieszaniny. Mieszamy i pozostawiamy na około 20/30 minut.

W oddzielnym naczyniu mieszamy jajko, sól, cukier i stopione masło. Wlewamy mieszaninę do przygotowanych wcześniej składników i dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką masę. Stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką/szpatułką. Następnie wlewamy olej roślinny.

Stół posypujemy mąką, wykładamy na niego ciasto i zagniatamy je rękami tak, żeby nie kleiło się do dłoni.

Bierzemy miskę i smarujemy ją olejem. Umieszczamy w niej ciasto i nakrywamy miskę folią spożywczą. Odkładamy ją w ciepłe miejsce na pół godziny. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto dłońmi i ponownie odstawiamy na pół godziny.

Robienie kruszonki polega na połączeniu mąki z cukrem i masłem. Należy utworzyć swego rodzaju ,,okruchy”.  Ciasto na delikatne bułeczki dzielimy na takie same części. Ich liczba zależy od tego, ile łącznie bułek chcemy otrzymać. Tak podzielone części przykrywamy folią i zostawiamy na 10 minut.

Czas na nadzienie. Warto zrobić je z ugotowanego skondensowanego mleka. Z pojedynczej kulki ciasta robimy placek, a na jego środku kładziemy nasze nadzienie. Zawijamy brzegi placka do góry i formujemy z niego okrągłą bułeczkę.

Tak przygotowane bułki lądują na blaszce. Nakrywamy je folią na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie mieszamy jajko z wodą, smarujemy nim bułki i obsypujemy kruszonką. Pieczemy prze 20-25 minut Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!