Podgrzewamy mleko i wsypujemy do niego cukier (1 łyżkę) oraz drożdże. Mieszamy. Przesiewamy mąkę i wsypujemy 3 łyżki do mieszaniny. Mieszamy i pozostawiamy na około 20/30 minut.
W oddzielnym naczyniu mieszamy jajko, sól, cukier i stopione masło. Wlewamy mieszaninę do przygotowanych wcześniej składników i dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką masę. Stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką/szpatułką. Następnie wlewamy olej roślinny.
Stół posypujemy mąką, wykładamy na niego ciasto i zagniatamy je rękami tak, żeby nie kleiło się do dłoni.
Bierzemy miskę i smarujemy ją olejem. Umieszczamy w niej ciasto i nakrywamy miskę folią spożywczą. Odkładamy ją w ciepłe miejsce na pół godziny. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto dłońmi i ponownie odstawiamy na pół godziny.
Robienie kruszonki polega na połączeniu mąki z cukrem i masłem. Należy utworzyć swego rodzaju ,,okruchy”. Ciasto na delikatne bułeczki dzielimy na takie same części. Ich liczba zależy od tego, ile łącznie bułek chcemy otrzymać. Tak podzielone części przykrywamy folią i zostawiamy na 10 minut.
Czas na nadzienie. Warto zrobić je z ugotowanego skondensowanego mleka. Z pojedynczej kulki ciasta robimy placek, a na jego środku kładziemy nasze nadzienie. Zawijamy brzegi placka do góry i formujemy z niego okrągłą bułeczkę.