Domowa smaczna, pikantna kiełbasa. Unikalny przepis tylko tutaj. Już nigdy nie kupisz sklepowej

Poznaj przepis na pikantną domową kiełbasę, której nie dorówna żadna sklepowa!

Razem z nami możesz nauczyć się przygotowywać przepyszną domową kiełbasę. Ma ostrawy, niepowtarzalny smak, a w recepturze znajduje się nawet miód, który sprawia, że jest ona naprawdę soczysta!

Ciężko jest uwierzyć, że można samodzielnie ugotować tak smaczne mięso w takiej formie, ale to prawda. Musisz spróbować!

Składniki na kiełbasę:

  • wołowina 1,5 kg
  • udka z kurczaka 2 kg
  • bulion 350 ml
  • sól 75 g
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki papryki
  • łyżka pieprzu mielonego
  • łyżka suszonego czosnku
  • łyżka suszonego kopru
  • łyżka suszonej bazylii
  • pół łyżki gałki muszkatołowej
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • osłonki kiełbasiane

Jak zrobić domową kiełbasę?

Weź kurczaka i oddziel mięso od skóry i kości. Na kościach przygotuj wywar z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Gotuj przez 1,5 godziny, następnie przecedź go przez sito lub gazę, wystudź i wstaw do lodówki.

Skórę z kurczaka i część tłuściejszego mięsa oraz połowę wołowiny zmiel na maszynce do mięsa na drobnym sicie. Resztę obu mięs pokrój w średniej wielkości kostkę.

Zmielone i posiekane mięso połącz ze sobą i wymieszaj z dodatkiem miodu. Wymieszaj sól z pozostałymi przyprawami i dodaj do mięsa. Mieszaj dokładnie, powoli dolewając do całości bulion.

Kiełbasiane osłonki nadziewaj tak powstałym farszem i formuj w niezbyt grube kiełbasy. Dopychaj farsz do końca, upewniając się, że w osłonce nie pozostały resztki powietrza.

Kiełbasę podwieś pionowo w temperaturze pokojowej na 2 do 2,5 godziny. Zagotuj wodę i połóż kiełbasę na wrzątku, od razu skręcając gaz do minimum. Musi się gotować w 85 stopniach przez około 2 godziny.

Po ugotowaniu wystudź mięso i na kilkanaście godzin zawieś w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Kiedy raz spróbujesz tak przygotowanej kiełbasy, na pewno będziesz często wracać do tej receptury i opowiesz o niej rodzinie i znajomym.

Idealnie nadaje się na różne ważne okazje, gdyż wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie. Będzie bardzo pysznie, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!