Domowa smaczna, pikantna kiełbasa. Unikalny przepis tylko tutaj. Już nigdy nie kupisz sklepowej
Poznaj przepis na pikantną domową kiełbasę, której nie dorówna żadna sklepowa!
Razem z nami możesz nauczyć się przygotowywać przepyszną domową kiełbasę. Ma ostrawy, niepowtarzalny smak, a w recepturze znajduje się nawet miód, który sprawia, że jest ona naprawdę soczysta!
Ciężko jest uwierzyć, że można samodzielnie ugotować tak smaczne mięso w takiej formie, ale to prawda. Musisz spróbować!
Składniki na kiełbasę:
- wołowina 1,5 kg
- udka z kurczaka 2 kg
- bulion 350 ml
- sól 75 g
- łyżka miodu
- 2 łyżki papryki
- łyżka pieprzu mielonego
- łyżka suszonego czosnku
- łyżka suszonego kopru
- łyżka suszonej bazylii
- pół łyżki gałki muszkatołowej
- 3-4 ziarna pieprzu
- osłonki kiełbasiane
Jak zrobić domową kiełbasę?
Weź kurczaka i oddziel mięso od skóry i kości. Na kościach przygotuj wywar z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Gotuj przez 1,5 godziny, następnie przecedź go przez sito lub gazę, wystudź i wstaw do lodówki.
Skórę z kurczaka i część tłuściejszego mięsa oraz połowę wołowiny zmiel na maszynce do mięsa na drobnym sicie. Resztę obu mięs pokrój w średniej wielkości kostkę.
Zmielone i posiekane mięso połącz ze sobą i wymieszaj z dodatkiem miodu. Wymieszaj sól z pozostałymi przyprawami i dodaj do mięsa. Mieszaj dokładnie, powoli dolewając do całości bulion.
Kiełbasiane osłonki nadziewaj tak powstałym farszem i formuj w niezbyt grube kiełbasy. Dopychaj farsz do końca, upewniając się, że w osłonce nie pozostały resztki powietrza.
Kiełbasę podwieś pionowo w temperaturze pokojowej na 2 do 2,5 godziny. Zagotuj wodę i połóż kiełbasę na wrzątku, od razu skręcając gaz do minimum. Musi się gotować w 85 stopniach przez około 2 godziny.
Po ugotowaniu wystudź mięso i na kilkanaście godzin zawieś w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Kiedy raz spróbujesz tak przygotowanej kiełbasy, na pewno będziesz często wracać do tej receptury i opowiesz o niej rodzinie i znajomym.