Te ciasto ma bardzo przyjemny cytrynowy smak i niesamowity aromat. Jest idealny na rodzinne przyjęcie z herbatą, łatwe do przygotowania i złożone z najbardziej przystępnych cenowo i łatwo dostępnych produktów.
Wierzch ciasta proponuje polać lukrem, nada mu wyjątkowy smak. Wilgotne i delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach!
Wbij jajka do miski i dodaj cukier. Ubijaj mikserem przez 2-3 minuty.
Do miski dodaj miękkie masło, skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie ubij mikserem, na gładką masę. Dodaj do masy jeśli chcesz ulubione kandyzowane owoce i wymieszaj.
Formę (o średnicy 24 cm) przykryj pergaminem i wylej ciasto, wyrównaj jego wierzch. Piecz je przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto schłodź w formie, a następnie przenieś na naczynie do serwowania. Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wodę, wymieszaj. Pokryj nim gotowy wypiek.
Poczekaj aż lukier stwardnieje, a następnie podawaj do stołu. Smacznego!