Pyszne domowe, cytrynowe ciasto. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Te ciasto ma bardzo przyjemny cytrynowy smak i niesamowity aromat. Jest idealny na rodzinne przyjęcie z herbatą, łatwe do przygotowania i złożone z najbardziej przystępnych cenowo i łatwo dostępnych produktów.

Wierzch ciasta proponuje polać lukrem, nada mu wyjątkowy smak. Wilgotne i delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki na ciasto

  • 280 gramów mąki pszennej
  • 4 jaja kurze
  • 180 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • kandyzowane owoce ( według uznania )

Na polewę

  • 120 gramów cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • woda według uznania

Przygotowanie

Wbij jajka do miski i dodaj cukier. Ubijaj mikserem przez 2-3 minuty.

Do miski dodaj miękkie masło, skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie ubij mikserem, na gładką masę. Dodaj do masy jeśli chcesz ulubione kandyzowane owoce i wymieszaj.

Formę (o średnicy 24 cm) przykryj pergaminem i wylej ciasto, wyrównaj jego wierzch. Piecz je przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto schłodź w formie, a następnie przenieś na naczynie do serwowania. Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wodę, wymieszaj. Pokryj nim gotowy wypiek.

Poczekaj aż lukier stwardnieje, a następnie podawaj do stołu. Smacznego!