Domowe kiełbaski chorwackie. W mojej rodzinie królują od lat. Nie znajdziesz ich w sklepie

Pyszne i soczyste kiełbaski – któż ich nie lubi? Niestety większość kiełbasek, które możemy znaleźć na półkach sklepowych nafaszerowane są sztucznymi konserwantami. Takie dodatki mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nic jednak straconego! W poniższym przepisie pokażę Wam jak przygotować zdrowe i pyszne kiełbaski domowej roboty!

Potrawą, którą chcę Wam przedstawić są chorwackie kiełbaski o oryginalnej nazwie Cevapcici. Są one bardzo proste w przygotowaniu, chociaż należy chwilę odczekać, aż wszystkie aromaty się wymieszają. Kiełbaski Cevapcici idealnie nadają się zarówno do przygotowania na grillu jak i na patelni w domu.

Składniki:

  • 600 g zmielonej wołowiny
  • 600 g zmielonej łopatki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml wody mineralnej
  • 15 g soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Obierz czosnek i zetrzyj drobno na tarce. Wlej do garnka 50 ml wody, a następnie wrzuć starty czosnek. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu pod przykrywką. Po wyjęciu z garnka odstaw czosnek do ostygnięcia.

Do mięsa mielonego dodaj czosnek, sól, sodę oczyszczoną oraz wlej 30 ml wody mineralnej. Włóż do lodówki i zostaw na co najmniej 3 godziny.

Uformuj z gotowej masy kiełbaski (najlepiej mokrymi rękami). Następnie wstaw ponownie do lodówki, tym razem na przynajmniej 1 godzinę. Wyjmij z lodówki, posmaruj olejem i gotowe usmaż na grillu albo na patelni.

Delektuj się gotowymi kiełbaskami, podanymi w bułce z sosem serowym i z sałatką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!