Domowe „krówki ciągutki” – słodki smakołyk w 15 minut. Bez chemii – Lepsze od kupnych

Słodkie przekąski przygotowane w domu różnią się od kupionych w sklepach zarówno smakiem i aromatem, jak i przede wszystkim składnikami. Nie od dziś wiadomo, że domowe słodycze stanowią zdrowszą alternatywę dla tych kupionych w sklepie.

Dziś pokażemy przepis na domowy zamiennik znanych wszystkim cukierków „krówka”. Ich niepowtarzalny smak jest uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych.

Dzięki użyciu prostych i niedrogich produktów każda mama będzie mogła przygotować szybkie i słodkie przekąski dla swoich pociech. Cukierki „krówki” można przygotować w 15 minut i samodzielnie dostosować ich twardość i gęstość.

Składniki:

  • 200 gramów cukru
  • 45 gramów masła
  • 40 ml mleka
  • szczypta kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy nadać cukierkom czekoladowy smak i kolor)

Przygotowanie:

Na dużą patelnię z grubym dnem wsypać cukier i włączyć ogień. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia, nie mieszając. Następnie zwiększyć ogień i dodać masło. Mieszać masę do połączenia się składników.

Mleko podgrzać w osobnym pojemniku i wlać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany karmel wlać do foremek. Mogą to być formy do przygotowywania kostek lodu, bądź silikonowe do pralinek i ciastek.

Cukierki pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego stężenia.

Tak przygotowanie „krówki” będą dla dzieci miłą, słodką niespodzianką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!