Prawie każdy uwielbia lody. Ta przekąska jest popularna szczególnie latem, ponieważ pozwala się trochę orzeźwić w trakcie dokuczliwych upałów. Warto wobec tego zrobić swoje własne, by uniknąć spożywania nadmiaru konserwantów oraz polepszaczy smaku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pół godziny przed rozpoczęciem tworzenia deseru warto schłodzić miskę, w której będzie się robić lody. Następnie należy ubijać w niej schłodzoną śmietankę przez okres od 5 do 7 minut.
Gdy stanie się ona w zadowalającym stopniu gęsta, trzeba powoli wlać do niej skondensowane mleko, a następnie delikatnie wymieszać.
Wafel umieszcza się w odpowiednim pojemniku. Jeżeli rozmiar nie pasuje, można go przyciąć. Następnym etapem będzie rozprowadzenie na nim przygotowanej masy, po czym przykrycie całości drugim waflem z góry.
Pojemnik wraz z zawartością powinien znajdować się w zamrażarce od 4 do 6 godzin. Po tym czasie lody nadają się już do spożycia.