Domowe szybkie ciasto na bułeczki drożdżowe. Zawsze wychodzą puszyste i pyszne

Bułki te są idealnym produktem do zrobienia sobie drugiego śniadania do szkoły czy pracy, czy też po prostu na przekąskę, która pomoże nam zwalczyć głód. Dzięki temu przepisowi zrobimy je bardzo szybko.

Składniki

  • 2 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży po 10 g
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • 8 – 10 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki soli
  • dowolne nadzienie

Przygotowanie

Zaczniemy od dodania do ciepłego mleka 1 łyżki cukru, drożdży i części mąki, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy zaś ciasto zacznie opadać, to znaczy, że jest gotowe.

Do ciasta dodajemy jajka. Ubijamy ciasto z solą i cukrem, wsypujemy pozostałą mąkę, mieszamy, przy czym stopniowo dodajemy masło i mieszamy tak długo, póki ciasto nie będzie gładkie i przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, zostawiając je na 1,5 – 2 godzin w ciepłym miejscu, jednak należy je przewrócić 3 razy.

Po tym czasie ciasto dzielimy na części, jeszcze raz dajemy odpocząć i formujemy bułeczki. Po 10 minutach smarujemy je żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!