Co powiecie na ziemniaki po egipsku – cała rodzina prosi o dokładkę. Przepis.

Ziemniaki po egipsku – danie, które lubi cała rodzina

Chciałabym podzielić się z Wami cudownym przepisem, który mam od mojej cioci Zosi. Ciocia dostała przepis od swojej przyjaciółki z Niemiec. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Zaręczam, że nie będziecie żałowali!!!

Składniki:

  • mięso mielone – 1/2 kilograma,
  • ziemniaki – 1 kilogram,
  • olej – 2 łyżeczki,
  • jogurt naturalny lub śmietana – 2 łyżki,
  • sok pomidorowy – 200 ml lub mały przecier pomidorowy – 1 sztuka,
  • duża cebula – 2 sztuki,
  • żółty ser (do posypania),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki. Potem pokrój je w plastry. Wysmaruj blaszkę lub formę ceramiczną. Użyj do tego 1 łyżeczki oleju. Na dno formy wyłóż ziemniaki. Posól je. Mięso mielone dopraw sola i pieprzem i rozłóż na ziemniakach. Cebule pokrój w kółka i połóż na mięsie. dopraw je sola i pieprzem.

Rozłóż kolejną warstwę ziemniaków. Zmieszaj sok pomidorowy (lub przecier) ze śmietaną i wylej na ziemniaki. Całość lekko posól, skrop olejem i przykryj folią aluminiową. Włóż formę do piekarnika. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 40 minut, najlepiej w programie góra-dół. Po 30 minutach zdejmij folię aluminiową.

Przed końcem pieczenia zapiekankę posyp startym serem. Kiedy ser się rozpuści, danie jest gotowe!!! Smacznego!!! Na zdrowie!!!

error: Treść zabezpieczona !!