Do przygotowania spodu użyj biszkoptów, herbatników lub kruchych ciasteczek.
Błyskawiczne ciasto – ekler bez pieczenia – składniki
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy delikatny krem, pół litra mleka należy podzielić na pół, jedną cześć zagotować, drugą wymieszać ze skrobią, 3 łyżkami cukru, żółtkiem oraz ekstraktem waniliowym, całość należy bardzo dokładnie wymieszać, gotową masę ostrożnie wlać do gotującego się mleka.
Masę należy gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zgęstnieje, po czym odstawić i poczekać aż ostygnie. Naczynie na ciasto wyścielić folią lub pergaminem, ułożyć ciasteczka i przekładać kremem, na wierzchu ponownie powinny znaleźć się ciasteczka.
Ostatnim etapem jest przygotowanie lukru, 4 łyżki cukru, kakao oraz łyżkę mleka wymieszać i zagotować, do wrzącej masy dodać ciasto, wszystko dokładnie wymieszać, ciasto polać lukrem i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.