Piersi drobiowe świetnie komponują się z wieloma innymi składnikami i to właśnie dlatego są tak popularne na całym świecie. Dzisiaj proponujemy wam przepis na kurczaka po arabsku.
Piersi z kurczaka umyj dokładnie i osusz np. za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój je na małe kotlety.
Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Dodaj do tego posiekane zioła. Pokrojone filety zalej tą marynatą i przykryj folią spożywczą. Włóż kurczaka do lodówki na około 2 godziny.
Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Następnie roztrzep jajka w misce. Dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Kiedy kotleciki lekko przysmażą się na patelni rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Blachę do pieczenia posmaruj olejem i przenieś tam mięso.