Pyszny kurczaka po arabsku. Znika ze stołu w kilka chwil. Ten przepis to mój hit imprezy.

Filet z kurczaka należy do ulubionych rodzajów mięsa. Jest smaczny i delikatny, a przyrządzić można z niego dziesiątki różnych potraw.

Piersi drobiowe świetnie komponują się z wieloma innymi składnikami i to właśnie dlatego są tak popularne na całym świecie. Dzisiaj proponujemy wam przepis na kurczaka po arabsku.

Składniki

  • filet z kurczaka (500 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • cebula (3 sztuki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • mąka pszenna (50 g)
  • masło (60 g)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • woda (200 ml)
  • olej słonecznikowy (4 łyżki)
  • ulubione zioła np. natka pietruszki, koperek, rozmaryn
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyj dokładnie i osusz np. za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój je na małe kotlety.

Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Dodaj do tego posiekane zioła. Pokrojone filety zalej tą marynatą i przykryj folią spożywczą. Włóż kurczaka do lodówki na około 2 godziny.

Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Następnie roztrzep jajka w misce. Dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Wyjmij kurczaka z lodówki. Obtocz kawałki mięsa w mące, następnie zanurz je w jajkach z cebulą i smaż na rozgrzanej patelni, aż uzyskają złoty kolor.

Kiedy kotleciki lekko przysmażą się na patelni rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Blachę do pieczenia posmaruj olejem i przenieś tam mięso.

Wlej na kotlety resztę przygotowanej masy jajeczno-cebulowej. Piecz je przez około 15 minut. Potrawa jest gotowa. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!