Pyszna francuska zapiekanka, idealna na rodzinny stół dla całej rodziny. Teraz piekę ją tylko w ten sposób.

Sycąca francuska zapiekanka, niespotykana i niezwykle smaczna. Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, a produkty do jej sporządzenia są niedrogie. Danie to świetnie nadaje się na rodzinny obiad, a także idealnie się sprawdzi na świątecznym stole.

Składniki:

  • pieczarki (250 gram)
  • kurczak (400 gram)
  • cebula (1 sztuka)
  • śmietana 18% (250 mililitrów)
  • ser, twardy (200 gram)
  • ziemniaki (700 gram)
  • mleko (100 mililitrów)
  • masło (20 gram)
  • sól i pieprz (do smaku, wedle uznania)

Przygotowanie:

Na początku trzeba obrać ziemniaki i włożyć je do garnka. Następnie zalewamy je wodą i solimy do smaku. Ziemniaki gotujemy do momentu uzyskania należytej miękkości, odlewamy je i ugniatamy na puree. Do ziemniaczków dodajemy masło i mleko, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.

W następnej kolejności myjemy pieczarki i kroimy je na małe kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy je, w trakcie odlewamy soki z nich wypływające, a następnie dodajemy do nich olej roślinny oraz sól i pieprz. Potem obieramy drobno cebulkę i dodajemy do pieczarek.

Wszystko razem smażymy na patelni. Następnie kroimy na małe kawałeczki filet z kurczaka i smażymy na patelni. Usmażony już filet wrzucamy do pieczarek i cebulki, dodajemy do wszystkiego śmietanę i dokładnie mieszamy.

Całą mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 do 7 minut. W ostatnim etapie układamy równomiernie tłuczone ziemniaki w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy pieczarki z mięsem.

Następnie ścieramy ser i posypujemy nim zapiekankę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu zapiekanka jest już gotowa do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!