Sycąca francuska zapiekanka, niespotykana i niezwykle smaczna. Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, a produkty do jej sporządzenia są niedrogie. Danie to świetnie nadaje się na rodzinny obiad, a także idealnie się sprawdzi na świątecznym stole.
Na początku trzeba obrać ziemniaki i włożyć je do garnka. Następnie zalewamy je wodą i solimy do smaku. Ziemniaki gotujemy do momentu uzyskania należytej miękkości, odlewamy je i ugniatamy na puree. Do ziemniaczków dodajemy masło i mleko, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.
W następnej kolejności myjemy pieczarki i kroimy je na małe kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy je, w trakcie odlewamy soki z nich wypływające, a następnie dodajemy do nich olej roślinny oraz sól i pieprz. Potem obieramy drobno cebulkę i dodajemy do pieczarek.
Wszystko razem smażymy na patelni. Następnie kroimy na małe kawałeczki filet z kurczaka i smażymy na patelni. Usmażony już filet wrzucamy do pieczarek i cebulki, dodajemy do wszystkiego śmietanę i dokładnie mieszamy.