Szybka galareta – Bez gotowania przez wiele godzin, idealnie gęstnieje

Proces przyrządzania galarety jest dość długi i pracochłonny, a kupna niestety nie smakuje tak dobrze jak domowa. W tym przypadku z pewnością pomoże Ci przepis na szybką galaretę, który właśnie dziś Ci zdradzę!

Składniki

  • 3 udka kurczaka
  • Żelatyna 20 g
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • Połowa cebuli
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Udka kurczaka zalewamy w garnku litrem zimnej wody i zagotowujemy. Korzystając z czasu, jaki potrzebny jest na zagotowanie wody, najlepiej pokroić marchew i cebule na sporej wielkości kawałki, a 2-3 ząbki czosnku przekroić na pół.

Po zagotowaniu wody ściągamy z jej powierzchni powstałą pianę. Dodajemy do niej pokrojone ówcześnie warzywa i liść laurowy, po czym gotujemy wszystko pod przykryciem przez około półtorej godziny. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody i czekamy, aż spęcznieje.

Po ugotowaniu mięsa, udka wyjmujemy z wywaru. Oddzielamy je od kości, a otrzymane w ten sposób mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. Wywar odcedzamy przez sito i wlewamy ponownie do garnka, dodając do niego wcześniej przygotowany roztwór żelatyny.

Lekko podgotowujemy bulion, by żelatyna rozpuściła się całkowicie. Pozostałe 2 ząbki czosnku wyciskamy do wywaru przez praskę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Rozdrobnione wcześniej kawałki udka rozkładamy równomiernie po głębokim naczyniu, które następnie zalewamy delikatnie bulionem.

Opcjonalnie można wrzucić do środka warzywa ugotowane wcześniej razem z mięsem. Tak przygotowane naczynie odstawiamy do ochłodzenia, a gdy to nastąpi, umieszczamy je w lodówce do momentu całkowitego stężenia się galarety.

error: Treść zabezpieczona !!