Gołąbki pod pierzynką – Moje ulubione danie w nowej odsłonie. Wychodzą przepysznie

Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na gołąbki, jednak warto czasem spróbować z nowego pomysłu, aby odkryć tradycyjne danie w nowej wersji.

Gołąbki pod pierzyną to doskonały pomysł, który sprawdzi się nawet na świątecznym stole i zapadnie w pamięć naszym gościom na długo.

Jakich składników potrzebujemy?

  • jedna sztuka białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • jedna cebula
  • jedna duża marchew
  • dwie łyżki oleju
  • 100 ml wody
  • 180 g śmietany „osiemnastki”
  • 100 g żółtego sera
  • dwa pomidory
  • trzy, cztery ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • 15 g natki pietruszki
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Jak przygotować gołąbki pod chmurką?

Najpierw należy włożyć kapustę do mikrofalówki na około 5-10 minut. Można również wybrać tradycyjny sposób i sparzyć liście w garnku z osoloną wodą. Należy jednak pamiętać, że sposób z mikrofalówką jest znacznie szybszy.

Kapustę należy następnie opłukać zimną wodą i oddzielić od siebie liście. Następnie ryż gotujemy na półtwardo,a  cebulę i marchew drobno siekamy, następnie podsmażam na patelni. Warzywa należy potem zdjąć z ognia i ostudzić.

Studzimy także ryż, który mieszamy z cebulą, marchewką i zmielonym mięsem. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku, całość mieszamy.

Farsz razem z mielonym mięsem zawijamy w liście kapusty tak,, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Tak uformowane gołąbki kładziemy w formie do pieczenia, którą wcześniej smarujemy masłem.

error: Treść zabezpieczona !!