Aby przygotować marynatę sojową, połącz sos sojowy, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Pokrój paprykę w duże podłużne paski. Cukinię pokrój na duże kawałki, nie usuwaj z niej skórki.
Bakłażany również pokrój grubo i razem ze skórką. Pieczarki podziel na połówki. Jeśli grzyby są dość małe, pozostaw je w całości. Pokrój pomidory na duże plastry. Wszystkie pokrojone warzywa powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru.
Bierzemy dwa woreczki foliowe (średniej wielkości), wkładamy jeden do drugiego, a następnie wkładamy warzywa z grzybami do powstałego podwójnego opakowania.
Wlej marynatę sojową na warzywa i mocno zawiąż worek, wymieszaj zawartością. Warzywa z grzybami pozostaw do zamarynowania przez 30-40 minut, od czasu do czasu obracając opakowanie z jednej strony na drugą. To zapewni, że marynata równomiernie się rozprowadzi.
Weź dużą blachę do pieczenia i pokryj jej powierzchnię pergaminem. Zapobiegnie to przywieraniu warzyw. Rozprowadź na niej równomiernie marynowane warzywa z grzybami i piecz w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia pomieszaj warzywa, ale zrób to ostrożnie.
Każdy plasterek warzywny jest soczysty i apetycznie zrumieniony. Podaj warzywa z pieczarkami na ciepło lub zimno. Smacznego!