Twoja kuchnia kryje tajemnicę: z tych kilku składników powstanie ciasto, które zaskoczy każdego gościa.

Jeśli preferujesz deser prosty w przygotowaniu, ten tort będzie idealnym wyborem. Składniki są proste, a efekt końcowy – delikatny i smakowity.

  1. Dla nadzienia przygotuj: 2 białka, 3 łyżki cukru, 400 g jogurtu waniliowego oraz 3 łyżki mąki.
  2. Składniki potrzebne do ciasta to: 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 70 ml masła (roztopionego), skórka z cytryny lub limonki, szczypta soli i 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Rozpocznij od przygotowania czystej, suchej miski. Oddziel żółtka od białek (białka zachowaj, przydadzą się później). W misce ubij żółtka z cukrem. Następnie, dodając powoli, wmieszaj do nich masło. Kolejno wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z umytej i startej cytryny lub limonki.

Po odstawieniu miksera, ręcznie wypracuj ciasto aż stanie się gładką kulą. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i schłódź w zamrażarce przez 30 minut. W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, uformuj z jednej części spód tortu, wciśnięty palcami w formę.

Następnie przystąp do przygotowania nadzienia. Wcześniej odłożone białka ubij z cukrem na sztywną pianę, do której stopniowo dodawaj jogurt i przesianą mąkę. Mieszaj do połączenia składników. Gotową masę wylej na spód w formie, a drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią krem.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. W ten sposób przygotujesz pyszny i prosty deser, który na pewno przypadnie do gustu.

error: Treść zabezpieczona !!