„Jabłkowy taniec”- Oszalejesz na jego punkcie. Najlepsze ciasto jakie jadłam.

Przepyszny deser o niebanalnym wyglądzie zaskoczy wszystkich gości. Ten oryginalny jabłecznik składa się z czterech warstw – puszystego ciasta, frużeliny jabłkowej, kremowej warstwy straciatella i galaretki. Wykonanie go nie jest trudne, ani czasochłonne.

Składniki:

Spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 70 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi

Frużelina jabłkowa:

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 jabłko
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej lub cytrynowej

Warstwa straciatella:

  • 5 łyżek żelatyny
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej lub cytrynowej

Przygotowanie:

Spód:

Piekarnik nagrzej do 175°C. Do masła dodaj cukier i margarynę. Ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka i białko. Miksuj ok. 2 minut. Przesiej mąkę i skrobię przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ze skrobią do masy. Miksuj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej w nią ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia.

Frużelina jabłkowa:

Jabłko umyj i obierz. Usuń rdzeń. Zetrzyj jabłko na tarce. Dodaj masło. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj galaretki i gotuj do ich rozpuszczenia. Trwa to ok. 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i ostudź frużelinę. Powinna być gęsta. Rozprowadź frużelinę równomiernie na schłodzonym spodzie. Całość włóż do lodówki.

Warstwa straciatella:

Zalej żelatynę szklanką wody. Odczekaj chwilę i podgrzej żelatynę, by rozpuściła się w wodzie. Serek mascarpone zmieszaj z jogurtem i cukrem pudrem. Mieszając, dodawaj ciepłą żelatynę. Śmietanę ubij i dodaj do masy mascarpone stopniowo (po łyżce). Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do masy. Następnie wymieszaj masę i równomiernie rozprowadź ją po schłodzonym cieście. Ponownie włóż je do lodówki.

Galaretka:

Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, jest gotowa do wylania na ciasto. Włóż gotowy deser do lodówki na co najmniej półtorej godziny.

Gotową potrawę można przyozdobić liśćmi mięty lub kawałkami czekolady. Idealnie pasuje do kawy i herbaty, a także czekolady, czy kakao. Oszalejesz na jego punkcie! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!