Jak wybierać garnki, aby gotować z przyjemnością?

Na rynku produktów małego AGD jest mnóstwo różnego rodzaju garnków. Wybór odpowiednich czasami jest bardzo trudny, szczególnie jeśli ma się o tego typu produktach małą wiedzę. Jeśli planujesz zakup garnków i zupełnie nie wiesz, które z nich będą dla Ciebie najlepsze, przeczytaj nasz miniporadnik.

Jaki powinien być dobrej jakości garnek?

Dlaczego jakość garnka jest tak bardzo ważna? Produkt ten ma bezpośredni kontakt z żywnością i tak naprawdę ma duży wpływ na ostateczny smak posiłków. Po drugie garnek jest narażony na działanie wysokich temperatur oraz kontakt z tłuszczem i innymi substancjami, które mogą go uszkodzić. Dzieje się to dość rzadko, ale słabej jakości garnki ulegają deformacji, łatwo się rysują i są podatne na zabrudzenia. Ważny jest więc każdy detal, który ma wpływ na użytkowanie i ostateczny smak oraz zapach potraw.

Podczas wybierania garnków zwróć uwagę przede wszystkim na to, czy jest solidnie wykonany. Mocne tworzywo garnka oraz pokrywy to podstawa. Następnie pamiętaj o sprawdzeniu łączeń uchwytów, które powinny być stabilne, bez nawet najmniejszych luzów. Sposób wykończenia jest również bardzo ważny, ponieważ wpływa na estetykę garnka. Liczy się także ergonomia uchwytów oraz idealne dopasowanie pokrywy do garnka, która podczas gotowania nie będzie się zsuwała. Natomiast odpowiednia grubość dna zapewnia bardzo dobre przewodnictwo  cieplne i równomierny rozkład ciepła połączony z jego magazynowaniem. Funkcje te mają np. garnki Gerlach. Gotowanie w nich staje się przyjemne, bo szybkie i energooszczędne.

Materiał ma duże znaczenie!

To, z czego wykonany jest garnek, ma bardzo duże znaczenie. Wiadomo, najważniejsza jest budowa pojemność, możliwości i funkcjonalność, ale na materiał również musisz zwrócić uwagę. Które wybrać? Na pewno garnki ze stali nierdzewnej kupowane są najczęściej ze względu na wyjątkowo dobre właściwości użytkowe. Są bardzo mocne, odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję. Łatwo się je czyści. Stal dobrze przewodzi ciepło dzięki wysokiej zawartości chromu. Są też odporne na działanie kwasów zawartych w żywności i na detergenty. Bardzo ważne jest to, że jedzenie nie przypala się i nie przywiera.

Równie często wybierane są garnki ceramiczne, w których przygotujesz posiłek przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu ze względu na gładkie dno. Ceramika nie wchodzi w reakcję z żywnością, dlatego są to garnki idealne dla alergików. Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo długi czas utrzymywania ciepła, natomiast nie są niestety odporne na działanie wysokich temperatur. Nie są też tak jak garnki stalowe odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego lepiej używaj do gotowania drewnianych lub silikonowych łopatek.

Jeśli zależy Ci na dobrym jakościowo garnku, wybierz te wykonane z żeliwa. Podobnie jak garnki stalowe szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. Każdą potrawę przygotujesz błyskawicznie. Zarówno garnek, jak i patelnia żeliwna są idealne do przygotowywania potraw bez użycia tłuszczu. Można ich używać na otwartym ogniu, na kuchenkach ceramicznych, gazowych, płytach grzewczych oraz w piekarnikach. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie.

Ile garnków kupić? Jeden, dwa, a może cały zestaw?

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie samodzielnie. Na pewno duże znaczenie ma ilość osób z Tobą mieszkających, ich wiek i upodobania kulinarne. Ważne jest także to, ile potraw w ciągu tygodnia przygotowujesz i ich różnorodność. Jeśli lubisz gotować i eksperymentować w kuchni, wybierz np. praktyczny zestaw garnków Zwieger składa się z kilku praktycznych garnków o różnych pojemnościach. Garnki Zwieger mają grube trójwarstwowe dno i wykonane są z  mocnej stali nierdzewnej. Wyposażone są w ergonomiczne uszy, które zapewniają pewny chwyt w czasie przenoszenia garnków – to wszystko sprawia, że będziesz użytkować je z przyjemnością. Każdy garnek Zwieger to wysoka jakość, wyjątkowe wzornictwo i atrakcyjny dekor do Twojej kuchni.