Pyszna kapusta z jabłkami kiszona po staropolsku. Ten tradycyjny przepis zagwarantuje wykwintny smak.

Kapustę drobno pokrój lub poszatkuj. Dodaj do niej startą marchew oraz pokrojone w drobne kawałki jabłka. W tej opcji doskonale sprawdzają się antonówki, o lekko winnym smaku. Posól, dodaj pieprz i całość dokładnie mieszaj do momentu, aż kapusta puści sok.

Gotową kapustę przełóż do czystych słoików, dociskając ją do dna. Pamiętaj, by nie wypełniać naczyń do końca, bowiem kapusta zwiększy objętość. Nałóż wieczka na słoiki, ale ich nie dokręcaj. Tak przyrządzoną kapustę odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

Ważne, by codziennie kapustę w słoikach dociskać do dna i delikatnie przekłuwać za pomocą drewnianego szpikulca lub widelca. Dzięki temu odprowadzisz powietrze i uchronisz przed wystąpieniem goryczki.

Surówka będzie gotowa do spożycia już po 3 dniach, natomiast śmiało można przedłużyć proces kiszenia nawet do tygodnia. Kiedy stwierdzimy, że smak kapusty nam odpowiada, zakręcamy słoiki i odkładamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub do lodówki.

Kapusta z jabłkami świetnie pasuje jako dodatek do obiadów, zwłaszcza wykwintnych mięs czy dań z sosem. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!